O nama

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo "VUKUŠIĆ LAVANDIN"

Početak.....prve sadnice lavande zasadili smo prije tri godine. Iz hobija, zabave, ponajviše znatiželje. Kako u Podravini izgleda "tunel" lavandina cvijeta? Da li je nestvarno ljubičast kao na fotkama iz Istre, Srednje Dalmacije ili sa nepreglednih polja u Francuskoj, Grčkoj, Španjolskoj?
A kakve li su tek oči boje lavande...

Na malom obiteljskom imanju u Starom Gracu, između Virovitice i Pitomače na granici Slavonije i Podravine, zasadili smo dvije tisuće lavandinih sadnica. I već prve godine potop, višemjesečna kiša koju lavanda nije podnijela - dobar dio je strulio. Dio smo odmah podsadili i već slijedeće godine rezultat je bio vidljiv. Lavanda se "raširila", podravska zemlja je položila ispit. Kombinacija dalmatinskog cvijeta i pitomog podneblja funkcionira.
Prva berba, odnosno žetva, je vrijedno iskustvo u poslu neuobičajenom za ovaj kraj. Tisuće žuto-crnih bumbara koji su začuđujuće miroljubivi, da li opijeni mirisom lavande ili zadovoljni svojom berbom, ne znam. Ne ometaju žeteoce i to je bitno, ne "bockaju".
Da ne zaboravim "tunel"!! E, i on se ukazao druge godine i lijep je za vidjeti.
Lavande sa gračanskog polja ima diljem Hrvatske. Nešto malo konfekcionirano, prigodno. Namjera je bila ovo polje pretvoriti u mali OPG. Bez pritiska, po malo, rekli bi dalmatinci.

Drava, Aršanjske kleti, gorice prepune vinskog zrna.
I lavanda...primamljivo "društvo", izgledom, okusom i mirisom.

A godine 2015…..proizvodi sa našeg polja mirišu u brojnim domovima, uredima, automobilima Lijepe naše, Austrije, Njemačke, BiH, Slovenije. Probni suveniri su i u Dubaiju, možda i Emirati prepoznaju opojne vrijednosti ovog, po svemu, neobičnog i opojnog cvijeta.
Za sezonu 2016 u tijeku je izrada novih proizvoda koji će doprinijeti promociji prepoznatljivosti ovog slavonsko-podravskog kraja.
Nešto čime ćemo nastojati oslikati srce i dušu vrijednih ljudi koji u ovim turbulentnim vremenima crpe i zadnje atome volje i snage kako bi osigurali egzistenciju sebi i svojim obiteljima.
I nije, sigurno, prioritet čista komercijalizacija cijele priče. Materijalna korist iz cijelog projekta nije ono što će dati punu zadovoljštinu samo pukom realizacijom.
Bogatstvo lavande nudi puno….puno više!!!

Kontakt podaci
VUKUŠIĆ LAVANDIN je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo za izradu proizvoda od lavande.
 
Vinka Belobrka 72, 33 000 Virovitica
+385 98 758 688
mate@vukusic-lavandin.eu
Blog
  • Tekst o lavandi 003 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec lacinia, turpis nec convallis volutpat.
  • Tekst o lavandi 002 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec lacinia, turpis nec convallis volutpat.
  • Tekst o lavandi 001 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec lacinia, turpis nec convallis volutpat.